Lasersko odstranjevanje dlak

Kako deluje lasersko odstranjevanje dlak?

IPL+RF tehnologija zagotavlja hitro, učinkovito, neboleče in progresivno odstranjevanje dlak. RF (radio frekvenca) poveča uspešnost tretmajev še za dodatnih 30% od klasične IPL tehnologije. Sprožena svetlobna energija se absorbira v melanin. Ker je melanina največ v celicah matriksa in folikla dlake, se tu sprosti največ energije. Ta jih uniči (fototermoliza) ne da bi poškodovala okoliška tkiva. V papili se nahajajo tudi krvne žile, ki prehranjujejo dlako. Zaradi širokega spektra valovnih dolžin s katerimi delujemo na kožo in delne absorbcije energije v hemoglobinu, pride do zamašitve žil, ki prehranjujejo papilo. Posledica je zmanjšana oskrba folikla s krvjo, kar se kaže v zmanjšani ponovni rasti dlake.


Kakšne rezultate lahko pričakujem?

Najboljši rezultati se dosežejo pri velikem barvnem kontrastu med kožo in dlako. To pomeni, da smo lahko učinkovitejši pri temnih, debelejših dlakah na svetli polti in manj učinkoviti pri svetlih in sivih dlakah. Temna koža, ne le da zniža učinkovitost posega, temveč tudi poveča možnost nastanka opeklin. Zato je pomembno, da se izognemo sončenju vsaj en mesec pred posegom. Prav tako se v tem obdobju ne sme jemati sredstev za porjavitev kože.

Pred posegom

 • Potrebno se je izogniti voskanju, puljenju dlak s pinceto ali kemični depilaciji vsaj 1 mesec pred posegom. V tem času lahko dlake odstranjujemo le z britjem z britvico.

 • En dan pred posegom si dlake odstranite z britvico.

Med posegom

 • Na kožo nanesemo gel. Namen tega je izboljšati prodiranje energije skozi kožo in sočasno hlajenje kože. Na ta način se tudi zmanjša občutek skelenja / zbadanja.

 • Sam poseg se izvaja tako, da se celoten predel, ki ga obravnavamo, košček za koščkom presvetli s sondo.

 • Poseg je minimalno boleč (občuti se kot zbadanje in toplota) ter ne zahteva ne splošne ne lokalne anestezije.

Po posegu

 • K opravljanju dnevnih dejavnostih se lahko vrnete takoj.

 • Na koži, ki je bila obravnavana, se včasih čuti rahlo ščemenje ali pa je vidna rahla rdečica. Oboje izzveni v 24 do 48 urah. Kadar pa se to pojavi, je potrebno kožo hladiti. To naredimo s pomočjo hladnih obkladkov ali hladilnega gela.

 • Izogibati (vsaj 10 dni po posegu) se je potrebno sončenju (tudi v solarijih), savni, jemanju preparatov za porjavitev kože, umivanju kože s prevročo vodo in grobemu drgnjenju z brisačo.

 • Priporočljivo pa je, da se obravnavani del kože 2-3 dni maže z ustrezno nevtralno hidratantno kremo ali hladilnim gelom.

Intervali med dvema posegoma odstranjevanja dlačic

Prve štiri tretmaje prihajajo stranke na tretma enkrat mesečno, zatem pa enkrat na dva meseca. Zadnji tretma mnogokrat obiščejo po treh mesecih, da odstranimo še tisto malenkost dlačic, kar jih je ostalo. Med vsemi intervali je zaželeno, da se dlačice brijejo, nekje po drugem ali tretjem tretmaju pa bodo že ob najmanjšem dotiku odpadale tudi same od sebe.

Jesen je najprimernejši čas zato, ker sonce ni več tako močno in nismo več intenzivno porjaveli. Na porjaveli koži namreč ne smemo delati z najmočnejšim programom, saj se porjavela koža že šteje za poškodovano in je tako preveč občutljiva, da bi lahko na njej izvajali kakršne koli posege. Če se pozimi odpravimo na dopust v toplejše kraje, smo primorani za mesec ali dva prekiniti tretmaje ter z njimi nadaljevati, ko se porjavelost popolnoma izniči, vendar pa to na končni rezultati bistveno ne vpliva. Pozna jesen je torej zares najprimernejši čas za pričetek tretmajev laserskega odstranjevanja dlačic.


Koliko obiskov je potrebnih za popolno odstranitev dlačic?

Število obiskov se ne razlikuje glede na predel telesa – na primer noge, pazduha, bikini predel. Ker je možno dlačni folikel uničiti le v anageni fazi, je potrebno postopek ponavljati. Dlaka namreč raste v treh različnih fazah, zato jo je potrebno največkrat uloviti v anageni fazi. Dlake začnejo spontano odpadati 10-20 dni po posegu. Čez 4-6 tednov (odvisno od predela kože, ki se obdeluje) bodo druge dlačice v anageni fazi. Te bomo uničili z naslednjim posegom. Za odstranitev vseh dlak je potrebno ponoviti poseg na določenem področju 3-8 krat v pravilnih časovnih presledkih. Za odstranitev 70 do 80 % nezaželenih dlačic je potrebnih vsaj 6 obiskov, za odstranitev več kot 90 % pa 8 obiskov ali več. Zaradi hormonskih sprememb se dlake na obdelanem predelu čez nekaj časa spet pojavijo vendar so šibkejše, tanjše, svetlejše in redkejše. Priporoča se ponoviti poseg enkrat do dvakrat na leto (ali po potrebi, če se dlake spet pojavijo v večjem številu), da bi vzdrževali doseženi učinek.

Kontraindikacije za vse laserske terapije:


 • Stranka ima povišano telesno temperaturo.

 • Stranka ima oslabljen (slaboten) imunski sistem.

 • Je občutljiv za brazgotine po poškodbah.

 • Stranka ima svetlobno občutljivo kožo ali je bila deležna zdravljenja zoper svetlobno občutljivost.

 • Psihično nestabilne stranke ali paciente z nerealnimi pričakovanji.

 • Nosečnice.

 • Stranke obolele za kožnim rakom.

 • Stranka, ki nima uravnoteženih trombocitov in če je stranka nedavno zaužila aspirin (ali kakšno drugo primerljivo zdravilo) ali antioksidant.

 • Stranke, katere ne želijo upoštevati varnostnih metod po tretmaju kot so sončenje ipd.

 • So ali bodo izvajali hormonsko terapijo v naslednji treh mesecih.

 • Stranka, ki je podvržena krvavenju, trpi za epilepsijo ali diabetesom.

 • Stranka, ki ima poškodovano kožo ali del kože zaradi ionizirajočega sevanja (rentgen).

 • Stranka, ki ima zelo zagorelo polt zaradi sončenja.